nie psują wątroby

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Lubię piec chleb. Wiecej w tym serca niż roboty.
Pomocna lektura: Jeffrey Hamelman „Chleb”

Najważniejsze to mieć zakwas. Potem już z górki. Wieczorem nastawiam zaczyn: mąka żytnia chlebowa typ 720 360g plus ciepła woda 300g plus zakwas 20g. Mieszam (nie miksuję) do połaczenia składników i odstawiam na noc (max 16 godzin). Taki zaczyn odkrywam rano.

Do zaczynu dodaję mąkę żytnią chlebową 230g, pszenną razową 300g, dolewam 400g ciepłej wody, czubatą łyżkę soli morskiej i 6g świeżych drożdży. Mieszam dokładnie kilka minut i zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Po godzinie przekładam do tortownicy 27 wyłożonej papierem do pieczenia, obsypuję pestkami i odstawiam na kolejne 60 min pod przykryciem.

Chleb piekę w piekarniku gazowym (pieczenie od dołu): 15 minut na 230 stC (6/7) i około 35 minut na 220stC (5/6).



5 thoughts on “Chleb razowy na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *