nie psują wątroby

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Poszukiwacze idealnego ciasta na pierogi mogą odtrąbić zakończenie śledztwa. „Detektyw mąk” przestaje już być popszenny, tfu potrzebny. Wystarczy zakasać rękawy i zabrać się do roboty.

Nie jest trudne i szybko się robi, a jednak nie każdy zabierze się za jego własnoręczne przygotowanie. A szkoda.

Składniki: mąka pszenna 2,5 szklanki; letnia woda pół szklanki; oliwa 2 łyżki; szczypta soli i jajo 1 sztuka (jajo można pominąć, ale zamiast trzeba miękkość i gęstość ciasta regulować za pomocą oliwy z oliwek).

Robota: Składniki na ciasto na pierogi miksujemy lub ugniatamy i wałkujemy. Wycinamy kółka, dodajemy farsz i zawijamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po 4-5 minutach od wypłynięcia.

Standardowe farsze: świeże owoce, kapusta i grzyby, mięso np. porosołowe, tuńczyk+jajo+pietruszka, kasza gryczana+twaróg, puree z dyni, smażone suszone śliwki+cynamon, ziemniak+twaróg (tak zwane ruskie), szpinak+feta, pieczone buraki+ camembert

Jeżeli przygotowujemy pierogi z kapustą i grzybami lub z mięsem po ugotowaniu podsmażamy z obu stron i podajemy na ciepło.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *