nie psują wątroby

Czekoladowe na chandrę

Czekoladowe na chandrę

Ciasto pewniak. Wychodzi zawsze byleby pękło. Wielokrotnie uszlachetniane, wydaje się, że nie może być bardziej czekoladowe (dzięki gorzkiej 70% czekoladzie w środku), wilgotne (dzięki jogurtowi) i rozpływające się w ustach. Czekoladowa polewa przyprawia o zawrót głowy. Słodycz przełamują wiśnie z kompotu. Na zimowe i wiosenne przesilenie jak znalazł.

 

Składniki: masło 250g, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 1/2 szklanki mleka, łyżka domowego cukru waniliowego, 100g czekolady gorzkiej min 70% kakao, przesiana mąka pszenna 2 szklanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jaja, 4 łyżki jogurtu naturalnego, opcjonalnie wiśnie

Polewa: 100g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka

 

Robota: Zaczynamy od zagotowania mleka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Po zagotowaniu zestawiamy z ognia i wrzucamy połamana czekoladę. Mieszamy rózgą do rozpuszczenia. Do ostudzonej masy czekoladowej dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i jogurt. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać do połączenia składników. Po przelaniu do formy wyłożonej papierem do pieczenia (piekę w starej, wysłużonej, niestandardowo szerszej keksówce) można uszlachetnić ciasto wiśniami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stC około 50 min. Ciasto powinno pęknąć.

Gotowe jeszcze gorące ciasto polewamy czekoladową polewą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *