nie psują wątroby

Domowa granola

Domowa granola

Jedyne ograniczenie w zrobieniu swojej granoli może stanowić własna wyobraźnia i pojemność słoja. I to jest w tym przepisie najlepsze. Komponujemy własny smak i zamykamy go szczelnie w szkle w oczekiwaniu na głód, a on na domową granolę będzie jawił się raz po raz i nie dlatego, że nie syci, ale dlatego że oj smakuje. Dla domorosłych wyjadaczy kukurydzianych gotowców z torby, przesłodkich neskłików wyjaśniam, że domowa granola to nic innego jak pieczone płatki owsiane z różnymi zdrowymi, chrupiącymi i płynnymi dodatkami. Nie wymaga dużego nakładu pracy rąk własnych, a  to co w środku siedzi, jest palce lizać.

Klasyczny skład: płatki owsiane górskie nie błyskawiczne (te błyskawiczne są dodatkowo przetworzone), migdały, otręby, kokos, łuskane pestki np. z dyni lub słonecznika

Opcjonalne dodatki: suszone owoce dodawane zaraz po upieczeniu granoli

Dosładzanie: miód, syrop klonowy, syrop z agawy, melasa, cukier trzcinowy

Moją granolę piekę według przepisu: 2 szklanki płatków owsianych górskich, pół szklanki zarodków pszennych, pół szklanki otrębów owsianych, pół szklanki płatków kokosowych, pół szklanki płatków migdałowych, 1/4 szklanki syropu klonowego, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli

Robota: Mieszam wszystkie składniki i piekę w rozgrzanym piekarniku (130 stC), często mieszając, żeby się nie przypaliła. Około 50 min do zezłocenia. Jak mam fantazję do jeszcze gorącej dodaję suszone owoce.

Do gotowego wypieku pozostaje dodać jogurt lub mleko plus garść prażonych orzechów, a to wszystko okrasić świeżym owocem, który mamy akurat pod ręką. Na zimę jak znalazł. Pyszne i energetyczne śniadanie.

Estetycznie zapakowana domowa granola będzie wspaniałym prezentem.

 



2 thoughts on “Domowa granola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *