nie psują wątroby

Domowa pizza

Domowa pizza

Po drzemce w ciągu dnia można zabrać się za ugniatanie pizzy. Tak też się stało. Jana pomogła rozwałkować i ponakładać składniki. Poszło jak z płatka.

Zwykle od razu robię dwa cienkie placki wielkości blachy piekarnikowej.

Składniki: 500g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 250ml ciepłej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oliwy z oliwek plus semolina/ kasza manna do podsypania.

Drożdże mieszam z cukrem, aż zrobią się wodniste, zalewam ciepłą wodą (pół szklanki) i dodaję odrobinę mąki. Tak przygotowany drożdżowy starter odstawiam na max 15 min. Jeżeli po kwadransie nie „ruszy” to kicha i trzeba robić nowy.

Mąkę mieszam z oliwą, a pozostałą wodę mieszam z solą. Wyrabiam ciasto podlewając je wodą z solą. Ma być miękkie i sprężyste. Gotowe odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny lub do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte dzielę na 2 części i wałkuję na stolnicy oprószonej semoliną.

Tu już z górki. Wrzucam na wierzch składniki jakie mam pod ręką. Baza na spód to: wcześniej ugotowany sos pomidorowy, mozzarella, liście świeżej bazylii. Reszta zgodnie z sumieniem i upodobaniami.

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 220stC ok 10-15 min.

Buon appetito!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *