nie psują wątroby

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

Jest dosłownie kilka potraw, które przygotowuję na rodzinną wigilię. Między innymi kapusta z grzybami warzona przez 3 dni, którą wykorzystuję jako farsz do pierogów i uszek. Jak dla mnie wyjątkowa, aromatyczna, po prostu najlepsza. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. To już powinno mówić samo za siebie.

Produkty: kapusta kiszona 1 kg (uwaga na kwas octowy!), suszone grzyby leśne 20 dkg (w tym roku czerwonogłówce z jesiennych zbiorów, suszone na piecu), cebula 2 sztuki, pieprz i cukier do smaku

Robota:

Namaczam posiekane grzyby (rano wkładam do garnuszka i zalewam wodą). Po południu nastawiam je do gotowania na jakieś max pół godziny. Czerwonogłówce gotuję w wodzie, w której się moczyły. Niby oczywiste, ale wiem z doświadczenia, że nie dla wszystkich. Jak ostygną – odcedzam i kroję. Wielkość grzyba w farszu zależy od upodobań kucharza. Ja lubię widzieć co jem. Wody z grzybów nie wylewam – zachowuję do „podlewania” warzonej kapusty.

Kapustę w tym czasie odciskam z soku i podsmażam na patelni. Ten zabieg jest kluczowy, by osiągnąć wyjątkowy smak wigilijnego farszu. Jak zmięknie i wystygnie – siekam. Można też posiekać ją przed smażeniem. Przekładam do garnka, dodaję drobno pokrojoną i zeszkloną uprzednio na maśle cebulę. Zagotowuję z grzybami podlewając wodą z ugotowanych grzybów. Doprawiam pieprzem i cukrem. Taką kapustę warzę przez 3 dni.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *