nie psują wątroby

Nalewka porzeczkowa

Nalewka porzeczkowa

Choć sezon już minął, chomikuję w zamrażalniku zawsze kilka kilogramów porzeczek na jesienno – zimowe kompoty. Chłód sprawia jednak, że czasem uszczknę z zapasu woreczek na nalewkę. Nastawiam ją już któryś rok z kolei. Jeszcze nie zawiodła. Smak czarnych i czerwonych owoców przełamany korzennymi przyprawami. Rozgrzewa, krzepi wysoką zawartością witaminy C i jest po prostu pyszna. Dodatkowym plusem porzeczkowej jest to, że wyśmienicie sprawdzają się w niej mrożone owoce,więc można ją nastawiać o dowolnej porze roku.

W pierwszej kolejności przygotowuję nalew korzenny. Przyprawy: 1 laskę wanilii, 2 kory cynamonu i około 10 goździków miażdżę w moździerzu, przekładam do słoika i zalewam szklanką wódki (na zdrowie!). Zamknięty stawiam w ciemnym miejscu na 2 tygodnie.

Po tych 2 tygodniach przecedzam powstały korzenny alkohol i odstawiam znów w ciemne miejsce.

Krok trzeci to owoce: kilogram czarnych porzeczek i kilogram czerwonych (mogą być prosto z zamrażarki, ale mrożone czy nie koniecznie z ogonkami). Jeśli mam akurat świeże owoce to je myję i przekładam do dość dużego słoja. Lekko je ugniatam (miłośnikom kapusty kiszonej odradzam próbę wkładania nogi do słoja;), zalewam alkoholem (szklanką wódki + 0,5L spirytusem nalewkowym 60%). Dodaję też 0,5Lwody, żeby ciut obniżyć procenty. Tak przygotowane owoce odstawiam w szczelnie zamkniętym słoju w ciemne miejsce na 4 tygodnie.

Po tych 4 tygodniach zlewam powstałą nalewkę porzeczkową, a owoce zasypuję 1 kg cukru i odstawiam na 2 tygodnie.

Po 2 tygodniach filtruję sok, łączę z nalewką porzeczkową i korzennym nalewem (patrz wyżej). Filtruję, rozlewam do butelek i odstawiam w ciemne miejsce na kolejne minimum 3 tygodnie. Po nich wyciągam z kredensu kieliszek na małej nóżce i na pohybel mrozom zanurzam „wąs”.

Podsumowanie proporcji: 1 kg czarnych porzeczek z ogonkami, 1 kg czerwonych porzeczek z ogonkami, 0,5 litra wódki 40%, 0,5L spirytusu nalewkowego 60%, 0,5L wody, 1 laska wanilii, 2 laski cynamonu, 10 goździków, 1 kg cukru.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *