nie psują wątroby

Wyśmienite! Zjadłem chyba ze trzy kawałki

Wyśmienite! Zjadłem chyba ze trzy kawałki

Ciasto ucierane ma wzięcie. Jest mega proste, szybkie i nieprzeciętne w smaku. Miła odmiana dla w kółko wypiekanego latem biszkopta. Ucieram je zwykle jak mam mało czasu. Najczęściej tuż przed wyjazdem na wieś, w trakcie pakowania, kiedy wszyscy biegają i szukają ulubionej książki, przytulanki lub kiedy najmłodsi wywalają z torby już zapakowane rzeczy. To daje dodatkowy kwadrans w sam raz na ukręcenie ciasta. Pachnie masłem i wanilią. Dodaję do niego owoce, które mam akurat pod ręką, koniecznie sezonowe i świeże.

Składniki: 175g mąki pszennej, 100g masła, 135g cukru, 1 duże jajo, 120g śmietany 18%, 40g budyniu śmietankowego bez dodatkowego cukru ( 1 standardowe opakowanie), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego, świeże owoce tu: ok. pół kilograma truskawek

Robota: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wpić jajo. Ucierać do momentu aż składniki się połączą w jednolitą masę. Przesiać suche składniki (mąka, budyń, proszek do pieczenia). W trzech turach dodać suche składniki do utartej maślanej masy na przemian ze śmietaną. Miksować do momentu połączenia składników.

Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stC około 50 minut (do suchego patyczka).

Gwarantowany komentarz: Wyśmienite! Zjadłem chyba ze trzy kawałki:)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *