nie psują wątroby

Zakwas na żur

Zakwas na żur

Pracy na Wielkanoc jest od licha i ciut ciut. To żadna nowość. To jak już jej tyle to różnicy nam nie zrobi, jak dodamy jej sobie jeszcze odrobinę. Przygotowanie świąt zaczynamy od żytniego startera, który jest sercem żuru. I nic na to nie można poradzić, że owa zupa na domowym zakwasie jest najlepsza. Zrobienie go to moment, więc bez wykrętów Moi Drodzy. Do dzieła!

Składniki: 100g mąki żytniej (ok. 7 łyżek), 500 ml ciepłej przegotowanej wody, skórka chleba razowego na zakwasie plus opcjonalnie przyprawy: 2 ziela angielskie, liść laurowy,3 ziarna pieprzu i 2 obrane ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. Ziele, pieprz i czosnek zgniatam przed użyciem.
Robota: Suche składniki wkładam do słoika zalewam wodą, przykrywam ściereczką i odstawiam na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany zakwas jest gotowy do użycia. Pół litra zakwasu wystarczy, by ugotować żur na 6 osób.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *